dilluns, 15 de març del 2010

Maleïdes enquestes


Els polítics i les enquestes van del bracet. Els estudis demoscòpics han passat de ser un instrument per ajudar a analitzar l’estat de l’opinió dels ciudatans a ser un element de pressió política més. S’ha arribat a una situació en la que el que marca l’agenda dels polítics no és el programa electoral o el programa del partit sinó que el que destaquen els resultats de les enquestes.

Cap polític se’n fia, però les temen. Cada dia que passa les enquestes, i la seva lectura, exerceixen la seva dictadura particular amb més força. Són interpretables, fàcils de manipular, de múltiple lectura. Encara que el fet es negui reiteradament les seves conclusions mediatitzen sempre l’acció política. És molt difícil no governar condicionats per l’opinió pública. Caldria tenir sempre present que governar no significa intentar quedar bé amb tothom, governar significa fer el que cal fer , quan cal i com cal, peti qui peti. La immediatesa de com arribar al final de mes -o guanyar unes eleccions- no ha de fer oblidar als governants que dibuixar escenaris de futur ajuda a construir el present.

En un món cada dia més complicat on la comunicació és la reina; quan s’eliminen matisos o quan es simplifiquen les qüestions tothom té les de perdre. Avui, en temps de crisi econòmica però també crisi de valors, són més necessàries que mai unes ideologies polítiques fortes; ens cal el retorn de la ideologia.

En democràcia unes vegades es perd i d’altres es guanya. El que necessita l’esquerra és no perdre els principis, perquè sense principis la dreta sempre guanya. Em deixa bastant indiferent el que puguin opinar els conservadors, però el que demano - i per això lluito- és que l’esquerra tingui ideologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada