diumenge, 27 de setembre del 2009

Orgull de ciutat!



Aquest estiu he tingut l’oportunitat, amb l’estimable col·laboració especial dels vols barats de Ryan Air, de visitar el nord d’Alemanya. M’he “patejat” de dalt a baix els carrers de les antigues ciutats hanseàtiques de Bremen i Hamburg. Modernes, amables amb un centre molt acollidor, m’han agradat. He vist com viuen els seus habitants, com mengen, com vesteixen... He comprovat en pell pròpia que els trens també arriben tard (més de mitja hora). Que també existeix misèria. Que tenen “botelló “ a gairebé totes les places i parcs, i a totes hores! Que la pobresa i quantitat dels “homeless” és més visible que a casa nostra. En fi son ciutat europees, com moltes altres, amb les seves virtuts i els seus defectes. Son ciutats com Barcelona.

Darrerament en Trias i en Fernández Diaz -quina coincidència que la dreta sempre estigui d’acord- denuncien que Barcelona és d’una ciutat insegura. I, la veritat, no entenc com el govern municipal no és més contundent en la defensa de la seva gestió i el prestigi de la ciutat. Crec que fóra bo que l’alcalde Hereu convidés a l’oposició municipal (i també a la premsa) a un viatge a l’estranger. Potser així veurien que Barcelona no només no desentona si no que despunta en les bones coses i en la bona resolució dels seus problemes. Segur que arribarien a la conclusió –sempre que les seves dèries politiques els deixin ser objectius- que Hamburg i Bremen són ciutats per visitar, però Barcelona és una ciutat per viure-hi.

Alguns polítics mediocres per desgastar al govern i alguns mitjans de comunicació per vendre més magnifiquen els problemes, que en té, de Barcelona. Aquesta magnificació, quan no distorsió, ha aconseguit traspassar a la ciutadania la sensació que existeix un cert desconcert i que aquest és tradueix en una desafecció vers la ciutat. Sortosament sembla, com a exemple, que vista la participació en les festes de la Mercè -la foto és d'en José Luque-, que aquesta desafecció no és real i la gran majoria dels ciutadans i de les ciutadanes segueixen estant orgullosos de la seva ciutat.

Per acabar us adjunto un cartell de l’ajuntament d’Hamburg (també en tinc de Bremen) on es prohibeix l’ús i tinència d’armes pel carrer, des de pistoles a bats de beisbol, passant per ampolles, esprais i navalles. Hamburg ciutat segura?

3 comentaris:

  1. Nosaltres hem estat a Estocolm tres dies i hem dedicat part del nostre temps a comparar... I a cada lloc trobes coses en que consideres que Barcelona està millor que altres ciutats i altres coses en que està per sota.
    Amb Estocolm, podem dir que tota la flota de transport públic de barcelona és més moderna i està més adaptada. Ara que alguns diaris i el TN de TV3 han explicat les dificultats de diferents persones per la poca adaptabilitat del transport public a BCN, jo dic que no conec altre ciutat més adaptada. En canvi, a Estocolm els trens del metro son el doble de llargs (més gent pot anar-hi en hora punta) i no hi ha tantes màquines de control de bitllets. Simplement, no n'hi ha.
    A Estocolm, en canvi, hi ha milers i milers de bicicletes, i tots els carrers tenen carril bici. Això es important si vols construir una ciutat "ciclista": Fer carrils bici arreu. I les bicicletes no estan lligades... això si que fa sorpresa. Jo crec que igualment les roben... però la majoria no tenen ni candau.
    Comparant, varem veure que quasi no hi havia oficines bancaries ni botigues de telefonia. QUe la beguda alcoholica la ven l'estat. I que en tota la ciutat no hi ha cap indicació de la ruta Millenium, tot i que hi és.
    Molts parcs urbans, una tardor que ja començava i una ciutat d'aigua, arbres i bicicletes.

    ResponElimina
  2. Comparativament també es interessant comparar el preu de la vivenda. A Estocolm centre i a Berlin (darreres dades que he pogut comparar) els preus son iguals o inferiors als de Barcelona i rodalies... amb un nivell adquisitiu probablement superior.

    ResponElimina
  3. Mejor que cada uno se pague el viaje de su bolsillo, que estoy un poco hartita de tanto viaje a costa de la ciudadanía. O, simplemente, con echarle un vistazo a la prensa extranjera también puedes saber que en toda Europa se cuecen habas.
    A estas alturas no es necesario que los barceloneses invitemos a todo plan a la oposición política, entre otras cosas porque cuando regresen seguirán soltando las mismas pestes.

    ResponElimina