diumenge, 27 de setembre del 2009

Angie i el SPD


Avui diumenge es celebren eleccions a Portugal i Alemanya. Les prediccions, segons les enquestes, son bones pels socialistes a Portugal i bones per la dreta a Alemanya. Parlem una mica d’Alemanya.

La Merkel té totes les guanyar, la Merkel trepitja fort. Vaig tenir l’ocasió de sentir-la parlar aquest estiu en directe a la plaça major de Bremen, té ganxo, sap improvisar i el que diu es coherent, de dretes però coherent. Ha fet una campanya senzilla, molt personalitzada. En campanya tot si val, però hi ha una cosa que no li perdono: ha utilitzat la cançó Angie dels Rolling Stones en els seus mítings. Jo mai, ni en el meu pitjor dels somnis, hagués vinculat aquesta cançó amb els interessos de la dreta.

És una llàstima però els meus, els del SPD, fa anys que a Alemanya van a la deriva, poca ideologia, moltes discussions, massa pragmatisme, divisions, escissions, pactes contra natura, oblidar-se els principis al fons d’un calaix... en política tot té un preu. La mala gestió, la mala política significa oposició, dura oposició, ara al SPD li tocarà oposició: temps per reflexionar, temps per reconstruir, temps per fer partit. Esperem que serveixi per alguna cosa, esperem que la mala experiència serveixi a altres partits germans per no cometre els mateixos errors. Esperem que l’esquerra, l’esquerra de debò, l’esquerra de les persones, l’esquerra social torni a governar aviat a Europa.

Avui, votarà poca gent, menys que mai, però la Merkel i els seu CDU guanyaran. Els meus perdran, m’agradaria equivocar- me, d’aquí dues hores ho sabrem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada