divendres, 4 de setembre del 2009

El Barça a favor de la segregació de les dones




Sorprès, a la web oficial de la FIFA (Federació Internacional de Futbol Amateur) llegeixo aquest paràgraf que copio literalment: “La 'Zona exclusiva para mujeres' será de acceso restringido y exclusivo a las mujeres que adquieran entradas de la categoría 1 en las que se indique que la titular deberá sentarse en dicha zona”. El text l’he tret de la pàgina on s’informa de la Copa Mundial de Clubs de la FIFA EAU 2009.

Repeteixo sorprès, resulta que la FIFA permet als seus campionats la segregació per sexes al públic. Malgrat que el campionat es faci a Abu Dhabi, que té unes “peculiars” lleis respecte els drets de les dones, la FIFA no hauria de permetre en cap cas i sota cap circumstància cap tipus de discriminació vers les persones assistents als seus actes.

No entenc com les Federacions dels països de composen la FIFA admeten aquest fet. De ben segur hi han molts altres llocs on es pot fer el campionat sense cap tipus de restriccions a les llibertats individuals. La cosa només s’entén si, com de ben segur que passa, hi han obscurs interessos econòmics al darrera. A part de sorprès ara ja estic indignat.

Però vaig més enllà. Què hi diuen els equips participants? Per què accepten aquestes regles de joc? Com és que no es neguen a participar en aquesta burla a la democràcia? Començo a estar, a part de sorprès i indignat, cabrejat.

Ara mirem cap a casa. Resulta que un dels equips participants és, en qualitat de guanyador de la Champions League, el Barça. Resulta que el Barça de la Copa, Lliga i Champions, més les Supercopes d’Espanya i Europa, ara vol aconseguir el Mundial de clubs. Lloable, a tots ens agraden els premis i els reconeixements. Qualsevol club vol ser recordat com el millor de la història. Però aquest reconeixement ha de passar per girar el cap i mirar cap una altra banda? Ha d'aplicar el Barça la tàctica de l’estruç: Com que no ho veig no existeix?

Si volem que el Barça entri de veritat a la història, a la història no només del futbol si no a la història de la vida, de la llibertat i de la democràcia, a la història mundial amb majúscules ara té una gran oportunitat. El Barça hauria de renunciar a participar en un torneig on al públic assistent és separat per sexes, on les dones tenen una categoria diferent als homes.

Si el Barça és més que un club, si el Barça porta amb orgull l’escut de la UNICEF, si el Barça defensa els valors d’una societat moderna, no es pot quedar callat. Ha de demostrar el seu desacord. Ha de lluitar contra les desigualtats i discriminacions. El Barça hauria de fer un cop d’efecte i , reitero, renunciar a participar al Mundial de Clubs. Si no ho fa estarà en convivència amb tot allò que els seus dirigents diuen que lluiten. Si no fa res vol dir que està a favor de la segregació per gèneres, vol dir que està en contra de la dona.

Per acabar em formulo un nova pregunta, la Magda Oranich dimitirà de la junta si els Barça no pren cap mesura?

11 comentaris:

  1. sincerament, quan una organització què a més disposa de estat propi, discrimina a les dones, ha promogut colps d'estat, segueix disfrutant de finançament i uns "acuerdos con la santa sede", i el teu partit en totes les votacions per a suprimir-los no s'atreveix, i molts mensy a ilegalitar-los, a més ens envia un ambaixador plegat als seus interesos, a un seguidor d'eixa secta li regala la presidència del poder judicial...i no et llegeix ningún post crític, i ara resulta que el Barça deu i pot canviar el món.

    ResponElimina
  2. Comentaris al meu mur del facebook:

    Carles Campdepadros Garcia
    Vaja aixo a veure que faran, Laporta i companyia, i sobretot estic esperant que fara la Magda Oranich i la lpòrtista Pilar Rahola...estic expectant ¡¡¡

    Manel Bel Queralt
    es interesant aquest punt. jo crec que el barça no hauria de participar o jugar on fan distincions de genere, nomes per demostrar que abans que un club de futbol, es un exemple de civisme a nivell internacional, ja que la entitat es coneguda per tot el mon.

    Tònia Guerrero Robles
    Ja no es sols la Magda o la directiva del Barça. I tots els "cules" diran alguna cosa? A mi no m'agrada el futbol, per molts motius en els que ara no hi entraré, peró el q si odio es la discriminació.. i com a dona mes si es per raó de génere. Espero i dessitjo q el Barça prengui la messura mes adient: NO participar!!

    Enric Llorens
    Avui al periódico(esports) El Racc (agència de viatges) aclara que la separació i normes de vestimenta només és pels natius. Com si això no fos segregació. Visca la teoria de: com a mi no em passa no existeix...!!!!

    Carles Campdepadros Garcia
    En fi absolutament lamnetable, a veure si la "Catalunya moderna" decideix alguna cosa coherent......i la FIfa ja li val, pero clar.....d´aquests poca cosa, els hi hauran donant un paston important i punt
    Manel Bel Queralt
    per aixo soc antifutbol jo, perque lo unic que els importa es marcar gols i guanyar titols, avui dia apart de titols se precisen valors, sobre tot humans.

    ResponElimina
  3. Doncs, si el Barça no renuncia a participar-hi al mundial de clubs, renunciaràs tu en consecuéncia amb els teus principis i com a gest de protesta al teu carnet del Barça?

    ResponElimina
  4. hem publicat un post a Cicatrices transgénicas enllaçan-te http://cicatricestransgenicas.blogspot.com/2009/09/al-barca-fc-se-la-suda-no-la-camiseta.html

    gràcies per fixar-te en les discriminacions per gènere. si t'agrada algun dels nostres post enllaçans per anar fer xarxa.

    ResponElimina
  5. Quina manera de barrejar-ho tot. . .i tot això ho dius a un any vista d'haver celebrat uns JJOO a un lloc on no es respecte els drets humans, i on tenir un bebé dóna es gairebé equivalent a un bebé que morirà abandonat al carrer??
    Enfront la indiferència dels polítics, ha de ser un club de futbol qui ensenyi les maneres i la forma de fer?? O com diu el Juan el Barça ha de canviar el món??
    Una mica demagògic tot plegat. . .

    ResponElimina
  6. Pel que veig en algun dels comentaris veig que no m’he sabut expressar amb la “gràcia” necessària. Anem pas a pas.

    Aquesta vegada no parlo de partits polítics, cosa que he fet sovint, ni del meu en particular. Els que em llegiu, o coneixeu la meva trajectòria, sabeu que no em mossego la llengua quan crec que “els meus” no ho fan prou bé. I ho seguiré fent. Igualment ningú em pot acusar de ser vaticanista, al contrari sóc un menja capellans declarat. Sóc contrari a qualsevol acord que afavoreixi una religió sobre les altres, i en la mesura de les meves possibilitats lluito per que així sigui. Estic per treure les religions de l’àmbit públic i passin a l’àmbit estrictament privat.

    Respecte al Barça. Crec, i per això vaig escriure aquest post, tot el que té a veure amb el Barça té una repercussió mediàtica i social inqüestionable. Crec que per construir un món millor ens hi hem d’implicar tots i totes. Un gest, ni que sigui simbòlic, a vegades pot canviar la vida de moltes persones. Aprofitar l’altaveu mundial que té el Barça per intentar canviar les coses que no ens agraden no només em sembla convenient si no també necessari.

    Els governs i els partits polítics tenen molt a dir, però la societat civil és la que ha de tirar del carro, sempre ha estat així i espero que ho segueixi sent. Les ONG’s tenen molt a dir, les entitats esportives també. Si no ens hi posem tots, si amaguem el cap sota l’ala, el món se’n anirà a can pistraus. Jo no vull que això passi i, per això, demano que el Barça s’impliqui.

    Això es barrejar les coses? Jo diria que són les ganes de sentir-me habitant d’un món millor

    ResponElimina
  7. Enric, una pregunta concreta, si fores diputat a un parlament on es votara una esmena per a acabar amb "el concordato", i dintre del teu partit on hi ha gent como bono i barreda que obeixen cegament al "primado" o cardenal de toledo....i el teu partit com sempre vullgués deixar el tema per a més endavant, què votaríes ???? és una pregunta que es contesta amb un sí o un no.
    El futbol (al qual li se dona massa importància) te les seues lleis, no es someten a les lleis dels païssos, com a exemple, a Espanya van vulnerar la llei que deia quan fer les eleccions a les federacions esportives, i el govern va "fer una excepció" per què si no, treien a la selecció de les competicions nacionals....i ara resulta que el Barça te que jugar-se que l'aparten de les competicions inmolant-se per una causa mentre que els politics no ho fan.
    Igual deuries de demanar fer una llei per a no tenir presència diplomàtica en aquestos països, i que les empreses espanyoles (hi ha moltes constructores allà) no puguessin tenir preseència en eixos mercats....PERO NO ! que ho faci el Barça, que els polítics amb el seu jornal no juguen, i la disciplina de partit es la garantia de mantenir el jornal.
    Respecte al poder mediàtic del Barça, crec que exageres, una comparecència pública del president del govern destituint al embaixador al vaticà, al president del congrés, demanant que voten altre president al CGPJ, i fent una moció de censura del propi psoe a castella la manxa contra barreda amb una explicació "no voy a permitir que socialistas con responsabilidades se dediquen a hacer felaciones a cardenales de una institución golpista"....tindria un impacte mediàtic mundial de seguida.

    ResponElimina
  8. Juan , resposta les teves darreres preguntes. Primer deixa’m “filosofar” una mica. Els sistema de representació parlamentària per el qual ens regim (és el que és no el que ens agradaria) estableix les llistes tancades a les votacions. En principi un diputat electe defendrà, en la mida de les seves possibilitats i també en funció de les lleis de les majories i minories, el programa amb el qual s’ha presentat. Normalment els grups parlamentaris prenen per majoria les decisions sobre el que votaran. Normalment els que perden la votació accepten el resultat i l’acaten. A vegades en temes molt especials i excepcionals els grups polítics donen llibertat de vot.

    Dit això et contesto. En el cas de votació dins del grup acceptaria els resultats i la disciplina de partit, i si fos la meva postura la que es quedes en minoria seguiria lluitant en el temps per canviar l’opinió de la majoria. Em sembla que és un bona pràctica democràtica.

    En cas de llibertat de vot votaria per acabar amb el concordat.

    Penso que la societat civil pot i ha de tenir molta importància en la construcció d’una societat més justa. Els governs i el partits han de fer la seva feina, sovint no ho fan del tot bé, les eleccions estan per canviar-los si no s’està d’acord amb la seva gestió. Les ONG’s tenen molt a fer també en el terreny de la defensa de les persones, però les entitats esportives també s’hi han d’implicar. Que un club com el Barça tingui un postura contundent i bel·ligerant sobre els drets humans em sembla molt important. Negar-li al Barça poder mediàtic és negar la realitat. Obviar la possible influencia d’actituds i aconteixements al voltant del Barça, el Madrid, el Manchester o el Milà és no conèixer la realitat del nostre país i/o del món.

    Amb el meu post, jo només intentava introduir un debat: s’ha de lluitar des de qualsevol lloc per millorar el món, no deixem el món només en mans del polítics (que són necessaris), tots podem aportar els nostres esforços, pas a pas podem avançar, el Barça pot (podia) fer un gran pas.

    Per acabar, repeteixo el que dic dia si dia també , hi han actuacions i actituds dels partits i dels seus dirigents que no m’agraden. Sóc més crític amb el meu partit que amb els altres. Hi ha coses que haurien de fer-se millor, de canviar. Però de la mateixa afirmo amb rotunditat que el partits són necessaris i que em sento orgullós, tot i els seus defectes, de pertànyer al partit socialista.

    ResponElimina
  9. Enric, el resum del que dius és que no es pot fer res....però a temes com l'avortament el vàzquez ha votat per lliure i opina per lliure...El Barça amb aquest assumpte està tan lligat de mans (el poden fer fora de les competicions) com els diputats quan no estan d'acord amb tot el que decideix el partit.
    No estava criticant el teu partit, en tot cas jo crec que si hi hagués llibertat de vot...més votarien acabar amb concordato i privilegis...que els que volen seguir de "meapilas"

    ResponElimina
  10. Doncs, es clar pel que dius, que no renunciaries al teu carnet de soci del Barça.

    També és clar que els principis personals son sequndaris davant la disciplina de partit (per cert, una actitud històricament perillosa).

    Amb aixó s'expliquen moltes coses (al menys per a mi, un ciutadà votant desencisat, que cada vegada ho te més difìcil per trobar on ficar la seva papereta).

    Crec que hauria de ser justament al revès, que aquells que han rebut la confiança del poble haurien d'estar obligats a actuar amb els seus principis personals sempre per davant dels interessos particulars d'un partit. Si no, la "corretja transmissora" del desitg poble es trenca al mig del camí.

    Potser en endavant reservi el meu vot per aquells que estiguin dispossats a CANVIAR LES COSES DE VERITAT instituïnt les llistes obertes.

    Sembla bastant clar que aixó no arribarà pas desde cap partit que xucli la mamella del sistema actual.

    ResponElimina
  11. Algunes respostes a B-Lego:
    D'entrada mai he dit que fos soci del Barça. Per tant no puc deixar el carnet.
    Discrepo cordialment de la teva opinió sobre els partits/llistes obertes/individu.
    Prefereixo els partits, que en teoria representen un col•lectiu i no als personatges que es representen a ells mateixos.
    Històricament, i no tinc ganes de polemitzar, les llistes obertes afavoreixen a la dreta. (quina persona en solitari té els diners suficients per afrontar una campanya electoral? un treballador assalariat o un empresari, un banquer o un mestre?)
    S'ha escrit molta literatura sobre el tema, normalment interessada. La força de l'esquerra està en l'unitat. Els canvis que reclames no els han de fer només els partits, els moviments socials també hi han de participar activament. Jo estic en això.
    Per cert sembla que els meus comentaris, junt amb els d'altres, sobre el tema del mundial de clubs, ha fet una mica de forat. Ja se'n ha parlat als diaris i les queixes arriben a la FIFA. Els canvis començen en petites coses...

    ResponElimina