dijous, 19 de maig del 2011

Nova visió masclista de l'esport


Podrà semblar un tema menor però no ho és. Just quan el Barça acaba de presentar la seva equipament esportiu per a la temporada que ve, llegeixo -amb sorpresa i indignació- un tema que ha passat desapercebut: la FIBA Europa (Federació Internacional de Basket Amateur) obligarà els equips femenins a portar roba ajustada.

La notícia és clara: la propera temporada els equips que participin a l’Eurolliga femenina organitzada per la FIBA Europa hauran de dur un vestimenta ajustada al cos i pantalons 10 cm per sobre el genoll.

Ho trobo increïble, una ingerència absoluta en el dret dels clubs i de les jugadores a vestir-se de la forma que creguin més adient per la pràctica del Basket. Però què hi ha darrera la mesura? Com és que no s’aplicarà a les seleccions masculines? La resposta és senzilla: sembla que és un intent de fer més "atractiu i rendible" el Basket femení, una visió masclista on es sobrevalora el culte al cos sobre l’esport i on es tracta -un cop més- a la dona com a un objecte.

Els de la FIBA Europa podrien intentar al•legar al seu favor que pantalons 10 cm per sobre el genoll són més adequats per fer esport, però no és això, fixeu-vos sinó en la nou equipament del Barça de futbol: els pantalons arriben fins els genolls. Algú pot creure que el Barça se la “jugaria” amb pantalons que impedissin participar amb òptimes condicions?

Amb la crisi econòmica que ens envolta, amb l’atur galopant, amb les retallades podria semblar que parlar de 10 centímetres de roba no és important. Fals. Estem parlant d’una manera d’entendre la llibertat de les persones, del tracte igualitari entre homes i dones, de no tractar a les dones com a cossos. A mi això em sembla vital.

Pot semblar un tema menor però no ho és. La FIBA Europa ha fet un flac servei a la societat i a la democràcia. I enfront això també ens hem de rebel•lar.

5 comentaris:

  1. Aquestes robes ajustades ja existeixen a l'esport femení: tennis, voleibol, etc.

    ResponElimina
  2. Es cert que aquestes robes existeixen, el que critico és l'obligatorietat de portar-les i que es faci per qüestions extraesportives.

    ResponElimina
  3. aixòi es sexisme però pitjor sexisme em sembla el ke el barça porti una samarreta patrocinada per una Fundació d'un pais que no respecta els drets humans i que a més a més a les dones a no tant sols no els hi repecta els drets si no ke les engavien.

    ResponElimina
  4. Krmen, completament d'acord amb la teva apreciació sobre els patrocinadors del Barça. Vergonyosa l'actitud dels dirigents que venen pricipis democràtics per diners.

    ResponElimina
  5. Enric, totalment d'acord amb tu.
    Ja feia temps que les pròpies noies del món del bàsquet es queixaven de portar una roba molt poc atractiva. Elles no s'hi sentien guapes, cosa que es pot entendre només mirant aquesta foto. Però d'aquí a l'obligatorietat hi ha un abisme. Em recorda al vòlei platja femení, que encara és pitjor perquè és obligatori portar bikini. On anirem a parar!!

    ResponElimina