dimecres, 15 de juliol del 2009

Fuetejada per portar pantalons




Sudan és un país africà que malauradament només surt als noticiaris europeus quan és l’hora d’explicar alguna desgràcia. Epidèmies de fam, sequera, plagues o guerres estan sempre a l’orde del dia. Avui Sudan torna a ser notícia, aquesta vegada pel "càstig exemplar", exercit per la policia, a vàries ciutadanes per portar pantalons.

Tornem a la notícia. Vàries dones van ser detingudes a Jartum per dur pantalons en un espai públic, un restaurant. És important recordar que Sudan és un país on majoritàriament la població és musulmana, no obstant part dels habitants del sud del país són cristians. La zona nord es regeix per la sharia però els no musulmans no estan subjectes, teòricament, als seus preceptes.

Portades a comissaria la majoria de dones va acceptar la “justícia ràpida”: 10 cops de fuet i uns 70 euros de multa. Labna Ahmed Hussein, periodista local i treballadora de la UNAMID (la missió de l’ONU al Sudan), es va negar a rebre el càstig i va sol·licitar la seva compareixença davant del jutge.

Labna, tot i que ara li pot caure una pena major (40 fuetejades i una multa més gran), ha aconseguit el que volia; polítics, periodistes i activistes pro drets humans assistiran al judici. Se’n parla del seu cas. Intenta i aconsegueix que sigui una denuncia pública de la desesperada situació al seu país.

Esperem que hi hagi una certa pressió internacional, si més no des les organitzacions no governamentals pro drets humans, de les organitzacions feministes i dels governs democràtics. Des de la xarxa també es pot treballar, es pot difondre el missatge, crear opinió. Tu també pots participar; senzillament fes ciberactivisme: fes difusió d’aquesta notícia. Fes que el seu crit de denúncia es faci cada vegada més fort.

2 comentaris:

  1. És absurd i indignant alhora. És un mal prioritari d'eliminar, cal humanitzar el món (o el que és el mateix, eliminar religions i masclisme). grrrr
    Això em recorda el debat que hi ha aquí respecte a si prohibir o no el mocador al cap. Per favor, hi ha dones que porten el mocador per pura submissió masclista! El cabell es considerat sensual i provocador, pel que si un home viola una dona sense mocador, des del punt de vista de la seva absurda lògica la culpa és de la dona, per provocar!
    Per tant, el mínim que es pot fer és que aquestes dones aquí tinguin un espai per a fugir d'aquesta submisió. Prohibir aquest tipus de coses.

    ResponElimina
  2. Enric, gràcies per persar amb mi: M'ho enduc al MIRADOR DE LES DONES

    ResponElimina