dimarts, 15 de novembre del 2011

La victòria. Preferim un " win-lose" o un "lose-win"?


Passi el que passi el diumenge que ve, siguin els resultats que siguin cal reconèixer una cosa: la dreta ha guanyat. La dreta ja ha imposat el seu guió.

La dreta ha aconseguit que els mitjans de comunicació incorporin al discurs polític l’afirmació de que ja no existeixen ni dretes ni esquerres. La dreta ha assolit que això s’accepti com a una axioma, com una realitat inqüestionable. Més encara, la superació de la dicotomia entre dreta i esquerra es considera una modernitat i com a tal un nou dogma.

Amb el canvi d’escenari el debat polític s’ha traslladat a altres àmbits que només interessen a la dreta: més tècnics, més de gestió i/o més identitaris. I amb aquest canvi de terreny de joc els qui perden són sempre els mateixos: els més desafavorits, els desocupats, els joves, les dones, la gent gran, els homosexuals, les minories, els immigrants, els diferents...Perden per què juguen a camp contrari.

I tot això ens porta a la situació actual, quan milers i milers de persones, votants potencials de l’esquerra, aquest diumenge votaran a la dreta o es quedaran a casa. Potser desenganyats, i probablement no els falten raons, potser per manca d’informació, potser per ganes de canviar, potser per sentir-se guanyadors, potser rabiosos per estar aturats... són múltiples els motius però el resultat només n’és un: els uns guanyen i els altres perden. El problema rau que malgrat el vot per la dreta dels desencisats aquests també perdran. Sortiran malparats perquè la dreta només defensarà els seus interessos. La dreta, com és habitual, ha estat molt més llesta que l’esquerra, ha aconseguit el seu objectiu: molts, i moltes, estan a punt per caure al parany.

Uns guanyen i altres perden, de nou es produeix el famós “win-lose". El problema rau que malauradament sempre perden el mateixos. Quan ho canviarem?

Els que creiem que la dreta i l’esquerra encara existeixen, els que creiem que esquerra i dreta no són el mateix estem convençuts que la victòria, que arribarà un dia o un altre, l’assolirem quan no ens deixem manipular i portem el debat al terreny on els més desafavorits, els desocupats, els joves, les dones, la gent gran, els homosexuals, les minories, els immigrants, els diferents...son majoria. Quan això arribi aconseguirem una nova situació, un escenari “lose-win” per la dreta i un món més just per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada