dijous, 25 de juny del 2009

La democràcia depèn de la ciutadania


Avui he llegit una interessant entrevista a la contra de la Vanguardia a en Benjamin Barber, polítòleg, catedràtic, impulsor del dia de la Interdependència, defensor de la democràcia republicana radical, promotor i participant en "The Democracy Collaborative" projecte basat en el desenvolupament de la participació amb l'us democràtic de les TIC. A la conversació Barber ens parla de la societat civil i la necessitat dels ciutadans d’implicar-se. Entre d’altres ens deixa aquestes afirmacions que m’han fet reflexionar:

“Se nos dice que nacemos libres y con derechos y es falso: no nacemos libres, la libertad hay que ganársela educándose y la democracia exige servicio. Todos somos nuestros líderes.”

“La democracia es asumir que las calles son tuyas - no de ningún funcionario-y si la persona en que has delegado esa tarea no la hace, la sustituyes en las próximas elecciones, pero, de momento, debes limpiar tú.”

Barber té raó, crec que és vital una societat civil més dinàmica i, sobre tot, més implicada. Una ciutadania que amb les seves actuacions “obligui” al partits a actuar i a defensar els interessos reals de la societat. Aportar idees, crear iniciatives, fomentar el debat (des del més petit tema d’una reunió d’escala, passant per la decisió de la remodelació d’una plaça, a la necessitat o no d’un canvi legislatiu) han de ser alguns dels camins imprescindibles per fer enfortir la democràcia. No tot s’ha de deixar en mans dels partits. Les ciutadanes i els ciutadans han, hem, de dir sempre la seva, la nostra. Ara amb les possibilitats que ens obren les xarxes socials tenim una eina més per lluitar. Ja no tenim escusa.
Els partits són necessaris, la participació ciutadana imprescindible.

1 comentari:

  1. Hola Enric!

    Si t'interessa Barber et recomano "A Passion for Democracy" en cas que no l'hagis llegit, val la pena... està força bé.

    una salutació des de l'Agrupació del PSC de Rubí!

    ResponElimina