dimarts, 23 de juny del 2009

Festes amb animals, festes bèsties




Comença l’estiu, tornen les festes populars: Sant Joan, Sant Pere, les festes majors. Impera la calor i les ganes de gresca. Però, com cada any, a molts pobles i ciutat del nostre país es tornen a repetir les folklòriques tradicions que impliquen disposar d’animals pel gaudi de la gent. El bous, les ”corridas”, ànecs, gallines, cabres, ases, vaques... fins i tot formigues formen part de la tradició cultural de les nostres viles.

Fina aquí una realitat, ara bé, una realitat que manté un debat obert entre els partidaris i detractors d’aquest tipus de festes. Per una banda estan els qui diuen que la tradició ho és tot, que és cultura, que és art, que algunes de les festes tenen segles de vida. Per altra, entre els que em vanaglorio de ser-hi, estan els qui diuen que la utilització d’animals a les festes no hauria d’estar permesa. La polèmica està servida.

Només apuntaré uns petits arguments en contra aquest tipus d'actes: les tradicions són bones, no es bo perdre les arrels, però el que tampoc és bo es mantenir-se en el passat, cal evolucionar. La cultura comporta dinamisme i canvis. Els temps han canviat, i seguiran canviant, el que abans donàvem per bo ara ja no ho és. El món evoluciona, i de la mateixa manera que estem en contra de costums com la pena de mort, les lapidacions o les extirpacions de clítoris, també ho hem d’estar contra qualsevol forma de maltractament dels animals. És per això que cal lluitar per la supressió de tot tipus de festes que impliquin el maltractar algun ésser viu, ja siguin persones (boxa), braus (toros), o formigues ...

El meu fill petit anirà a viure uns mesos als Estats Units, a Westport, Indiana. Un poblet agrícola de 1010 habitants, a cosa d’una hora d’Indianàpolis . Sabeu quina és la seva festa major d’estiu? La caça amb sedàs de l’ànec al riu. El que té de bo és que els ànecs són de plàstic. Encara haurem de rebre lliçons d’aquests ianquis? Quan n’aprendrem?

4 comentaris:

  1. Querer continuar con la fiesta taurina con la excusa burda y caduca de las tradiciones es como si se hubiera continuado con el circo romano como tradición. Allí se mataban personas y aquí toros, ¿después de esto qué viene? ¿El viva la muerte, abajo la inteligencia, de MIllán Astray? Esoy contigo Enric, las tradicones que engrandezcan al hombre pero no que lo empequeñezcan y lo degraden a la categoría de torturador.

    ResponElimina
  2. Me declaro completamente antitaurina pero lo malo es que creo que encima hay cosas peores:

    http://www.youtube.com/watch?v=U16EPQJXWfM

    ResponElimina
  3. ai, queden tantes coses per superar encara!!! quina ràbia que em fa la gent que defensa aquest tracte als animals! com diu el wyoming:"que se puede esperar de un pais que lleva siglos crucificando siempre al mismo!"

    ResponElimina
  4. Comentaris que s'han fet al facebook:

    Carmen Aparicio el 24 juny a les 19:56
    No me hables, Enric, que estoy en tierra de acerrimos amantes de la tauromaquia

    Jordi Pifarré Amenós el 24 juny a les 20:07
    No coneixia aquest cartell, molt expressiu, quan aconseguirem civilitzar les festes?.

    Miguel A. Martin el 24 juny a les 20:28
    Doncs jo estic a favor de lkes curses de braus, dels "toros embolaos" etc no veig aquets actes amb les conotacions que alguns els hi volen donar...

    Enric Llorens el 24 juny a les 20:41
    Si estem contra el maltracte a les persones ( que en principi poden defensar i denunciar) per que no podem estar en contra els maltractaments dels animals que no ho poden fer?

    Carles Campdepadros Garcia el 24 juny a les 21:29
    home jo li preguntaria al brau, a veure que li sembla. Per altra banda, per que els humans per divertir- nos sempre hem de trencar alguna cosa ?

    Francisco Diaz el 24 juny a les 21:44
    Interesante debate.
    No podemos olvidar que la practica de este "arte" se remonta al S.XII donde conviv... Llegeix-ne mésían con los torneos medievales, estos estaban reservados a los hombres de armas y sobre todo a los caballeros y nobles mientras que las festejos taurinos lo eran para el pueblo, en ambos se trataba de demostrar habilidades y valor, lo mismo que hoy en día no se entendería unos torneos medievales al uso y estos han derivado en otras formas de competir mas civilizadas no podemos consentir unos festejos que siguen basados en el maltrato y en el sacrificio en publico de animales, por mucho que se adorne con calificativos como arte o fiesta nacional.

    Miguel A. Martin el 25 juny a les 00:03
    crec que no val aixo de que maltractar un animal es com maltractar una persona..una cosa es la violencia gratuita i un altre la festa amb braus , la cultura del "toro"..etc...

    Enric Llorens el 25 juny a les 00:17
    Maltractar és maltractar, siguin animals o persones. El problema es presenta quan uns creuen superiors als altres i volen exercir el seu domini.

    Amparo Bernad el 25 juny a les 10:30
    Una corrida de toros no es "cultura" aunque pertenezca al conjunto de expresiones de un pueblo (un tanto bestia) que sí se denomina así.
    Enric, totalmente de acuerdo contigo una vez más.

    ResponElimina