dijous, 19 de març del 2009

La línia vermella


Ahir al matí els mossos van desallotjar al grup de joves que des de fa quatre mesos estava tancat al rectorat de la Universitat de Barcelona. Els joves mostraven el seu desacord amb les reformes impulsades pel pla Bolonya. Els esforços del rector Dídac Ramírez pel diàleg i la paciència que ha demostrat reiteradament durant tot aquests temps han estat infructuosos. Finalment en Dídac Ramírez, un gran matemàtic i millor persona, vist el caire que estaven agafant els fets ( increment dels insults, agressions al personal no docent, impediment de fer classes...) i per tal evitar mals majors va demanar la intervenció de la policia. El grup d’estudiants havia passat la línia vermella Fins aquí un final previsible.

Final? No. La intervenció, un cop al carrer, de la policia autonòmica considerada massa contundent per part dels estudiants va desencadenar un seguit de manifestacions de protesta durant tot el dia al centre de la ciutat. Bolonya quedava en un segon pla i molts joves es mobilitzaven en protesta de la “brutalitat” del mossos, joves pro Bolonya també s’hi van unir. Els rumors es transformaven en veritats (tinc un amic que....). L’ambient s’anava escalfant. Del que havia de ser una manifestació de protesta es va passar, gràcies al “bon art” de grups ben preparats, activistes antisistema i molts d’ells de fora els ambients estudiantils, en una batalla campal. Tots ho veuen segons el seu punt de vista, defensa davant els atacs segons els mossos, una “massacre” segons el meu fill que també hi era .

A banda del meu fill, conec personalment molt joves que estaven a la mani, amics del facebook i gent d’entitats juvenils del meu districte, el de Les Corts. Alguns han rebut una bona pallissa. Ells m’han preguntat sobre la meva opinió. Cap problema: em mullo; aquí teniu esquemàticament el que penso.

1.- Conec en Dídac Ramírez des de fa temps i sé que es una bona persona. Crec que ha actuat honestament.
2.- El dret a la discrepància és inviolable.
3.- Bloquejar la vida d’una ciutat (tallar carrers, impedir fer classes...) va en contra del dret de les persones. (Això us ho diu un que l’any 75 tallava dia sí , dia també la Diagonal, com passa el temps!)
4.- La policia (per definició) sempre és repressora.
5.- Si jo fos jove i estudiant hagués anat a la mani.
6.- Ahir la policia es va passar molt. Va passar la línia vermella

12 comentaris:

  1. L'unica cosa que sé del cert és que Bolonya era l'excusa, en un segon pla.

    ResponElimina
  2. Tot i que crec que el teu anàlisi es força imparcial, també crec que d'alguna manera en Dídac Ramírez s'ha vist forçat a finalitzar la ocupació del rectorat, forçat més des de fora de la UB que no des de dins: crec no ho ha fet perquè degenerés la situació de la ocupació (jo en soc alumne d'aquella facultat i no he vist ni més brutícia ni més deixadesa que fa dos o tres mesos), sinó perquè deixava sense justificació a les altres universitats, com la UPF. Perquè el creuament de la línia vermella que han utilitzat de justificació va ser una agressió puntual en una facultat diferent de la ocupada i sense gaire una claredat en la exposició del qui, com i quan. Jo en els quatre mesos no he perdut cap classe. I respecte a la resposta al fet de tallar un carrer, comptabilitzem quants grups han tallat un carrer en el 2008 i 2009 i valorem quantes càrregues ha fet la policia. Tens raó, es van passar. Ells si que varen creuar la línia vermella utilitzant l'excusa de la trucada d'en Dídac Ramírez. Nos serà que la mateixa policia (o algú vinculat a ella) vol el cap del Conseller Saura? Eric

    ResponElimina
  3. A tot això caldria afegir que la protesta dels estudiants demostra una molt pobra organització estudiantil, en molts casos incapaç de debatre temes obertament i totalment desinformada (d'acord amb el que he llegit a les piuntades, he sentit en les declaracions als mitjans i he llegit als seus panflets) i sense voluntat d'informar-se.
    Quan tu i jo tallavem carrers en s jugavem quelcom més que un cop de porra a les cuixes.
    No defenso el mossos, però tampoc derenso a gent que diu que no accepta els estudis amb plena dedicació, perquè no poden treballar i en canvi tenen temps per ocupar la Universitat 4 mesos, negant-se a seure's a la taula a debatre el tema.
    La vida és dura i la societat no perdona. Algún moment ho hauran d'aprendre.

    ResponElimina
  4. Secundo el que diu l'Oriol, dins dels grups estudiantils s'ha infiltrat una minoria que porten més de 10 anys sistemàticament rebentant-ho tot, utilitzant la protecció que els hi dona la "massa" d'estudiants per a fer moltes malifetes. Només calia veure les imatges on es veuen com formen en un paquet compacte amb les puntes dels pals cap a endevant, com si fosin hoplites, més que manifestants.

    Enric, em sap greu pel teu fill o gent com ell que van anar a la manifestació i sense fer cap acció van rebre, però a dins d'aquests grups estudiantils hi ha gent que no té res de bó, que sistemàticament es dediquen a assetjar a estudiants que porten altres propostes (pregunta als companys de l'AJEC lo bé que s'ho pasen a universitats), que són capaços de bloquejar l'activitat acadèmcia durant setmanes a la facultat de lletres de la UAB.

    Tenen tot el dret a reivindicar el que vulguin i a lluitar contra el sistema si volen, però no a portar el xantatge al límit. Si ho fan, al final hi ha una càrrega policial (que és el que ells volen per a que gent de la progresia cultural els hi justifiqui i doni suport), i les càrregues mai són netes, mai.

    Jo les he patit durant anys, de manifestacions estudiantils que terminaven rebentades per aquesta gent, i fins i tot et puc dir que no han sigut càrregues molt dures, on són les pilotes de goma que fan bones lesions?. És evident quan la major part de ferits són Mossos, és que els manifestants tenien grups infiltrats i que els Mossos van prioritzar el reduir l'ús de la violència a l'imprescindible per sota de la seva autoprotecció.

    ResponElimina
  5. Les bones persones (com en Dídac Ramírez, com jo mateixa em considero ) també ens equivoquem. Equivocar-se és humà i també és lloable. I sempre i quan equivocar-se serveixi per reflexionar, millorar i rectificar, encara fa millors a les persones. És per això que coinsidero que el rector "la cagat" i ho hauria de reconèixer, perquè deixar entrar la policia a la facultat probablement ha estat per part seva un acte de desesperació, d'acabament de la paciència, jo ho comprenc, però repeteixo, que la policia entri a la universitat d'aquesta manera, és un fet incoherent en una societat d'esquerres, sense un gobern autoritari. La universitat és l'únic espai que ens queda per defensar no només el coneixement, sinó el coneixement crític i la llibertat d'expressió.
    Els mossos... bé, gent molt jove, preparada i forta i amb ganes d'alliberar adrenalina, com tots els joves, però bé, amb una porra a la mà es poden convertir en perillosos com ha sigut el cas. Amb ordres o no, aquesta contundència caldrà averiguar d'on ha sortit.
    Núria

    ResponElimina
  6. Benvolguts Enric, Oriol i Jose R.

    Probablement és cert que hi ha infiltrats en les manifestacions estudiantils, com també hi ha gent que està dins els partits polítics per aprofitar-se i robar diners amb corrupteles urbanístiques. Però suposo que vosaltres continueu creient en els polítics, no? Doncs perquè condemneu els estudiants? Jo us dic que a la primera carrega del matí del 18, a les 8:30 del matí, per alliberar la Gran Via, no hi havia antisistemes. Hi havia estudiants. I allà es va generar la reacció que després es va viure a Diagonal i al vespre a via laietana.

    S'han barrejat moltes coses aquests darrers temps, però ja que acceptem un estatut d'autonomia votat per una minoria (49% del cens), perquè desqualifiquem a la minoria d'estudiants organitzats? Perquè doble raser segons en interessi?

    I de Bolonya? Us deixo un article de El Pais (un mitjà que segurament no acceptaríeu com a font vàlida,oi?) http://www.elpais.com/articulo/opinion/Informacion/mentiras/Bolonia/elpepiopi/20090128elpepiopi_4/Tes

    La meva pregunta és: en quin moment de la definició de Bolonya a ESPANYA s'ha deixat que la base Universitària hi participes en el procés? O ha estat un altre Procés Ilustrat: tot per a la Universitat però sense la universitat. Jo no se com podran aplicar bolonya el proper any, si tot han de ser grups petits (de 20 alumnes) sense classes magistrals si a la facultat la classe més petita es de 40 o 50 persones... potser hi posaran biombos. O, al final, tiraran a terra l'edifici històric i aleshores agafaran a ACS (operació finançada per La Caixa) per fer noves facultats adaptades als nous plans.

    Eric

    ResponElimina
  7. Enric:

    Sobre Bolonia no entro... es un debate aparte, entro sobre las formas de los manifestantes, la coacción continuada y contínua sobre estudiantes y profesores, el bloqueo a la actividad académica.

    Entro, en que el Claustro de la UB, ganó la propuesta de seguir adelante con la EEES, incluso entre los representantes de los estudiantes.

    No es lo mismo un referéndum votado libremente, y sin coacción, que 50 personas que por sus santas narices deciden bloquear la actividad académica.

    Si son currelas y bloquean la actividad de una empresa, no ya 4 meses, sinó 2 semanas se les hubiera tratado aún peor.

    Es esa minoría de estudiantes la que chantajea a los compañeros de la AJEC y otras organizaciones estudiantiles porqué piensan distinto.

    Lo siento, quien juega con la coacción de forma sistemática, durante 4 meses, al final sabe que se encontrará el estado de derecho que logra imponerse.


    Núria:

    Los rectores por fín han decidido que el asedio sistemático que miembros de la comunidad educativa sufren desde hace más de 10 años no es tolerable. Rectores más hippies como Carles Solà permitieron que este tipo de acciones continuaran hasta sus últimas consecuencias, y es esta nueva generación de rectores que por fín, han decidido que una minoría no puede condicionar toda la actividad académica durante meses, que una minoría no puede asediar despachos de asociaciones estudiantiles o de profesores, que una minoría no puede traer un micro-reino del terror a una facultad.

    La alternativa al estado del derecho es el uso individual de cada uno de la violencia, suena muy super-progre apoyar a los "jóvenes manifestantes" en su lucha contra el malvado sistema, pero es que no luchan contra él, no van y bloquean el ministerio de educación, que es quien puede parar Bolonia, no una triste universidad, no van y bloquean las oficinas del europarlamento en Barcelona. Su lucha la sufren estudiantes y profesores, y no por un tiempo razonable, sinó durante meses.

    Francamente, el mayoseseintaochocismo es un "ismo" que a algunos hacen ver con un tamiz bastante enturbiado cualquier gesto de insurgencia. Y francamente, de algunos es que ni me cuela.

    ResponElimina
  8. Jose,

    Continuo manifestant que en cap moment, al edifici central de la UB em varen prohibir entrar a cap classe (hi soc estudiant)ni es va anular cap classe. I l'AJEC mateixa, avui, ha condemnat l'actuació dels mossos, tot i estar en contra dels mètodes dels tancats a la UB.

    Per tant, et repeteixo que a la UB, a Filologia, no hi hagut coacció (almenys jo no ho he viscut com alumne, i jo no formo part dels tancats. Treballo, tinc una filla i estudio a les tardes). I com aquest es el teu principi per justificar l'actuació dels Mossos abans-d'ahir al matí, tarda i nit, t'haig de dir que estas equivocat. Qui es va passar i molt es el cos de Policia Nacional de Catalunya.

    Tal com es va veure ahir a Plaça Sant Jaume, quan els Mossos varen aguantar, davant la Generalitat, bloquejant el pas sense atacar ni carregar, no va haver-hi ferits, ni d'un cantó ni de l'altre.

    Voldria respondre tot això directament al teu blog, però no hi trobo adreça per enviar-t'ho.

    Dialoguem, com diu avui en Jordi Llovet al Pais.

    A pals només donareu raó als violents.

    Eric (i no Enric, si us plau)

    ResponElimina
  9. Èric:

    A la UAB es va aturar la activitat acadèmica més de 3 setmanes, a la UB, no es va poder fer ús de l'edifici del rectorat per usos legítims (per exemple la coral de la UB va haver de marxar emigrada), fa pocs dies que uns estudiants dels acampats van agredir a d'altres, et paso l'enllaç del comunicat de la UB:

    http://www2.ub.edu/comunicacions/cgi/principal.pl?fitxer=noticies/noticia005022.htm

    Una càrrega policial no és res "net", i quan tens més brimos ferits que manifestants això és molt indicatiu de com han anat les coses. M'he remirat els vídeos de Plaça Universitat, i vist moltes altres càrregues, aquesta és de les fluixetes. No es veu acarnisament amb ningú, els Mossos van fletxats a agafar als que tenen identificats com a provocadors (el video curiosament talla just abans de que els Mossos sortisin corrents des de la lechera, i això no ho fan si no és per un motiu concret, la maniobra es diu tenalla... i s'utilitza per agafar un individu concret que l'ha esta liant).

    Només cal veure algunes imatges com la formació en cunya amb pals pel davant carregant contra la línea de Mossos.

    No hi veig l'acarnissament, la càrrega desproporcionada, etc... Sempre en una càrrega hi ha Mossos que s'excedeixen, i alguns mereixen ser sancionats per això, ara bé, si fots la càmera a 20 centímetres de la porra, te la jugas, si t'indiquen que t'apartis i no ho fas te la jugues.

    Les dades són aclaparadores, quan hi ha 32 mossos a l'infermeria i un a l'hospital és que la mani no era tant "blanca" i hi havia grups violents a dins. Avuí no hi ha cap manifestant ingressat a un hospital, en canvi sí que hi ha un Mosso amb un cop greu al cap d'una cadira metàlica.

    ResponElimina
  10. Jose Rodriguez,

    Suposo que parles de la carrega del vespre, mentre que jo parlo de la carrega del matí. I al matí no hi ha pals, banderes ni violents antisistemes. Hi ha estudiants. Son companys meus de facultat.

    El comunicat de la UB no especifica en cap cas els fets que tu indiques (tot i que en el subtext es podrien llegir), i en la web de la coral UB indica res del seu exili. Ni ens diuen com es va produir l'atac d'estudiants ocupes a altres estudiants... Saps... es que jo, sense se part de cap grup ni mullar-me mai en res, he creuat aquell espai ocupat cada dos dies per anar a clase i per anar a la biblioteca... I mai he vist cap anomalia. I he vist els jubilats sortir de la capella, de les clases d'adults, com sempre, del lloc on assaja la coral de la UB... EN quatre mesos he vist una normalitat que l'unic que impedia, això si, ere allò tant típic de llogar part de la Universitat per a actes de CONVENCIONS D'EMPRESA. Això si que no ho han continuat fent...

    En definitiva, probablement el nostre dialge demostra que cap de nosaltres vol variar el seu punt de vista, perquè tu tens una visió molt clara i fixada del que vols veure i jo també. Puc dir-te que, per a reafirmar-me en el que crec, la teva posició m'ha ajudat... Et quedo molt agraït i desitjo que un dia ens trobem i ens poguem donar la ma.

    Però per ilustrar-me en l'estat de dret, em podries possar algun exemple de càrrega violenta per part dels mossos d'esquadra a Barcelona? O a Catalunya?

    ResponElimina
  11. Totes les càrregues són violentes, totes tenen un pal de més. PEr això no molen ordernar-les. Hi ha càrregues més injustificades, per exemple la que va haver-hi a la UAB, allà no s'hi va demanar l'intervenció des de l'autoritat acadèmica, la persecució no va ser uns metres (10, 20 o 30) sinò que es van perseguir la gent fins la porta de les facultats més de 500 metres de distància del centre on hi havia estat el Presidente Aznar. Es va utilitzar tot tipus d'armament antiavalot, les pilotes de goma es van utilitzar a distàncies molt curtes, i la dispersió dels antiavalots va donar-se molt més (es va colpejar a gent que estava mirant a més de 200 metres en totes les direccions, fins i tot dins d'un aparcament o de facultats).

    Aquesta seria una que em sembla a mí que va ser excessiva.

    Sobre la UB, la Coral es trobava expatriada, ara a un lloc, ara a un altre. I el Museo del Prado, propietari de les pintures que llueixen a la UB va dir que o bé es garantia la seguretat de les obres o les retirava. Amenaces a treballadors de la neteja que volien treure (com és la seva feina) enganxines. A més de que l'ocupació no tenia sentit de continuitat, no hi havia ja res a negociar (el claustre s'havia posicionat a favor de l'EEES i a més la universitat NO és competent per no aplicar Bolonia).

    Les paraules del comunicat expressen tot això:

    "L'increment de la tensió i de la violència cap a membres de la comunitat universitària per part de persones integrades en els col·lectius tancats en centres de la Universitat de Barcelona, visualitzats en la tancada a l'Edifici Històric des del passat mes de novembre, ha derivat en una situació de risc marcada per un clima de provocació i deteriorament de la convivència."

    La majoria d'ocupants eren gent normal, no van actuar excesivament de forma violenta en el desallotjament (encara que el Mosso hospitalitzat ho va ser per l'atac amb una cadira metàlica), i tampoc el vídeo mostra acarnissament, hi ha un parell o tres de manifestants que llencen objectes contra la "lechera" i li fan allò de la tenalla, surten fletxats cap a ell i li agafen, a rastres l'enmanillen i el detenen. Activitat molt típica que evita càrregues més generalitzades i que permet neutralitzar a qui, segons criteris policials, creuen que és qui esta generant conductes agresives o escalfen l'ambient i això evita tanganes com la de la nit (on allà ni tenalla ni res... allà es veu un front de manifestació cohesionat i que carrega amb els pals pel davant).

    ResponElimina
  12. Estoy muy de acuerdo con la exposición de Enric LLorens y la comparto pero me queda por añadir algo: Todo esto no habría ocurrido si no se hubiera permitido a los estudiantes instalarse en la universidad, que es un espacio de todos y no de unos cuantos. Nunca debió permitirse ese encierro, a ver si aprendemos para la próxima. LOs espacios públicos no son de una minoría y sin encierro, no hay desalojo. Cuando los estudiantes comprendan que para protestar hay otras vías que la de la fuerza, seguramente no se encontrarán con la fuerza delante.

    ResponElimina