diumenge, 19 de setembre del 2010

Camí de la igualtat ...


Deixar-se anar pel Google et porta a trobar varietat de noticies, informacions o curiositats. Escurinyar per la xarxa aporta coneixements, avui per exemple m’he assebentat que el 19 de setembre de 1893 el governador de Nova Zelanda, Lord Glasgow, va signar una llei que regulava, per primera vegada a tot el món, el sufragi femení.

Nova Zelanda va ser doncs el primer país que va establir el sufragi per a les dones, era només un primer pas: se les permetia votar però no podien ser escollides. Per a poder-se presentar a les eleccions haurien d’esperar al 1919.

Però tot canvi de lleis, sobretot de les lleis que fan referència als drets de les persones, tenen una història darrera i també uns i unes protagonistes. En el cas que ens ocupa la cap visible del moviment sufragista a Nova Zelanda va ser Kate Sheppard. Sheppard a part d’aconseguir l’important recolzament de polítics, va organitzar juntament amb altres dones reiterades protestes i recollides de signatures. Com a tota lluita es van viure avenços i retrocessos, però la pressió finalment va obtenir els seus fruits.

Gràcies a l’esforç de gent com la Kate Sheppard tenim un món millor, però encara queda molt camí per recórrer, cal seguir treballant per un demà en igualtat.

2 comentaris:

  1. gràcies per fer-la present.
    El problema es ke, encara avui, hi ha molta gent a la política ke nomès recorda a les dones i les seves reivindicacions i propostes a l'hora de les el.leccions. Algun dia les dones farem vaga de vot. I, les opcions d'esquerra son qui més ho notarà.

    ResponElimina
  2. Ojalá hubiera un 80% de abstención en algunos comicios. Cambiaría todo... los políticos no tendrían más remedio que escuchar y complacer a la población abstencionista. ¿Utopia?, yo creo que no.
    Jorge

    ResponElimina