dimarts, 7 de juny de 2011

Sobre paisatge urbà, els tres porquets i la pintada vegana


Passejar pel Gòtic és un plaer, els seus carrers estrets són acollidors. Fer-ho un diumenge plujós a primera hora del matí amb els carres buits, també té el seu encant. Quatre turistes, gent que surt a comprar el pa, res més. Les persianes de les botigues estan tancades, la majoria avui no s’obriran, és descans setmanal.

M’agrada tant Barcelona que no surto de casa sense la màquina de fotografiar -una Kodak passada de moda que em va costar 100 euros-. M’encanta passejar i badar, sempre que hi ha algun detall que em crida l’atenció m’aturo i el fotografio. Un cop arribo a casa repasso les imatges, sovint les esborro, però també me’n guardo moltes. Aquest és el cas de la foto d’avui. Una persiana baixada d’una cansaladeria del carrer Regomir, al Gòtic. Els propietaris han preferit “decorar” la persiana amb una il•lustració dels tres porquets que no pas deixar que algun brètol la guixi i l’embruti amb la seva signatura. Tot un encert.

Però vet aquí que observant amb atenció la pintura en qüestió el que et trobes és amb l’empremta ideològica d’un vegà. Una breu frase, feta amb un retolador de butxaca on reivindica les seves postures ideològiques: “los animales no son comida”.

Tot i compartir amb els vegans el respecte envers els animals no puc estar d’acord amb el contingut de la pintada. Els humans, com molts altres animals i com la nostra dentadura així ho indica, som omnívors, mengem de tot, també animals. Penso que tothom té dret a menjar el que vulgui, i que, llevat d’alguna norma sanitària, no s'ha d’estar obligat a alimentar-se -o deixar de fer-ho- d’una manera concerta. Crec que qualsevol postura política, religiosa o ideològica és respectable sempre que respecti a la dels demés. Amb les opinions dels vegans em passa el mateix.

2 comentaris:

 1. Estimado Enric,
  Me gustaría poder hacerte algunas puntualizaciones.
  El hecho de que el ser humano sea omnívoro no quiere decir que DEBE comer de todo, sino que PUEDE comer de todo.
  Por supuesto, el veganismo es una opción personal, pero es que no veo que la leyenda pintada en este cartel diga lo contrario, simplemente plantea una reflexión sobre el tema, no una orden.
  Y ya que hablas de las opciones alimentarias que se deben respetar por temas religiosos... ¿crees que los preceptos religiosos deben estar por encima del cumplimiento de la ley, tanto autonómica como Europea? El método de matanza halal lo hace, y echo a faltar una respuesta contundente por parte de los partidos políticos que sin embargo sí se han posicionado aprobando ordenanzas contra el uso de niqab (y que han olvidado que el niqab es en el mayoría de los casos una opción personal).
  Un saludo
  Alejandra

  ResponElimina
 2. Alejandra: Cuando hablo de respeto a las creencias ideológicas, políticas o religiosas lo digo en general no sólo en el aspecto alimentario. Estoy de acuerdo contigo que el método halal de “sacrificio” de animales contraviene las leyes comunitarias, es un tema pendiente que debemos (la sociedad) corregir . Estoy contigo que es intolerable.

  ResponElimina