divendres, 3 de febrer del 2012

Retorn als orígens, el cas de femella de mangabei de coroneta blanca


Des de sempre els boscos humits de l’Àfrica Occidental (Ghana i Costa d’Ivori) acullen, entre d’altres, una espècie de primats de la família dels cercopitècids: el mangabei de coroneta blanca (Cercocebus atys lunulatus). Malauradament la pressió humana exemplificada amb la sobreexplotació dels boscos i en el consum de la seva carn ha portat a una minva important del nombre d’exemplars de mangabeis que posa en perill el seu desenvolupament natural en llibertat.

Un quants zoològics europeus al voltant de la WAPCA (West African Primate Conservation Action) estan promovent la conservació in situ dels cercopitècids. A Europa Maria Teresa Abelló, conservadora de primats del Zoo de Barcelona, coordina la participació de 13 institucions i una població total de 50 exemplars (27 mascles i 33 femelles). Tot això amb el sol motiu final que en plac el més breu possible es puguin portar a terme la reintroducció dels mangabeis al seu hàbitat natural.

EL Zoo Barcelona ha cedit una femella -Accra-, nascuda al 2005 a la nostra ciutat, al zoo que de la població que precisament porta el seu nom. El zoo d’Accra amb un grup de 13 exemplars és el més gran que existeix en captivitat que amb la nova incorporació incrementa el seu potencial reproductiu i garantir la seva viabilitat futura.

Però el programa no acaba aquí, s’està pendent de la creació d’un hàbitat de semillibertat dins del Parc Nacional d’Ankasa amb el fi que alguns grups comencin a habituar-se a subsistir únicament amb els seus propis mitjans. I, finalment, amb el temps i si tot surt bé els mangabeis pondran tornar a grimpar en llibertat en els mateixos boscos on ho feien els seus avantpassats.

Un cop més la política conservacionista del zoològics europeus facilita la “salvació” i reintroducció d’espècies en greu perill d’extinció. Un camí que s’ha de continuar per preservar la diversitat biològica del nostre planeta tan malmesa per l’ingerència agressiva de l’espècie humana. Aquesta és, fonamentalment, la missió moderna dels zoològics.

2 comentaris:

  1. Hola Enric!
    Veig que això dels primats és com els bolets, fins que no t'hi poses els veus tots iguals.
    Sóc una mestra d'Educació Infantil que ha après junt amb els seus alumnes de 5 anys algunes coses que no sabia sobre els micos i les mones. Durant la nostra sortida al zoo de Barcelona vam veure i fotografiar tots els que vam poder i ens queden algunes fotografies que no en sabem el nom. Si te les envio a alguna adreça mail, ens podríes ajudar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Enriqueta: Sóc un simple aficionat, no pas un expert, de tota manera si creus que et puc ajudar envia'm el teu correu electrònic i en parlem.

      Elimina