dijous, 29 d’octubre del 2009

La batalla de Barcelona a la xarxa: veritats i mentides


Queda lluny l’afirmació d’en Lenin que el partit havia de ser l’avantguarda dels treballadors. Amb els temps els partits s’han deixat anar, s’han confiat i han perdut el paper d’impulsors dels canvis que tota societat necessita. L’aparició d’internet, i sobretot de les xarxes socials ha facilitat una major fluïdesa de la informació, facilita els intercanvis, els contrastos i els debats. Les distàncies han deixat de ser mesurades en kilòmetres i el que ara importa i es valora és la capacitat o no d’estar connectat. Viure a l’altra punta de món ja no és cap inconvenient, per estar a prop només cal tenir connexió internet.

La política, la forma de fer política, amb l’aparició d’internet ha canviat. Això és un fet inqüestionable i la campanya d’Obama n’és el gran paradigma. Però jo no visc al Estats Units, jo visc a Barcelona i a Barcelona també es fa política a la xarxa -aquest article n’és un exemple-.

Tots els partits en major a menor grau comencen a donar importància al que passa a les xarxes socials. Les xarxes socials són majoritàriament dels joves, i els joves són imprescindibles, tenen un pes cada dia més important dins la societat actual. Els partits necessiten saber que passa, que es pensa i com s’actua. Els partits necessiten dels joves per tirar endavant (al igual que els joves necessiten dels partits per tal que els facilitin les seves reivindicacions). Així doncs, el “desembarcament” dels partits a la xarxa estava anunciat i està a l’ordre del dia de totes les organitzacions polítiques (partits, sindicats o alternatius...).

Que passa a Barcelona? Barcelona és la capital de Catalunya, la capital de la Mediterrània, la segona ciutat d’Espanya, Barcelona és una peça cobdiciada per qualsevol partit polític, per tant és lògic que tots emprin els esforços necessaris per conquerir-la. La lluita està servida, tot els terrenys són vàlids, els districtes, les associacions, els diaris... Les xarxes socials també entren en la batalla i internet és l’eina.

Fa uns dies en xavier trias (en minúscula) va presentar una pàgina web on es venia a dir que Barcelona no funciona. Un pàgina que presentava 100 mesures per “despertar la ciutat”. Doncs bé avui els socialistes, els meus, han llençat una nova web ”Barcelona ja es troba ben desperta” on responen una per una aquestes 100 mesures - per cert la majoria d’elles ja estan en actual pla d’actuació municipal -. Els socialistes la tornen amb contundència, contra la mentida i l’agressió: reacció.

Per acabar, cal aclarir i recordar que no tot el que està penjat a la xarxa és veritat. Tothom pot posar informacions falses o mitges veritats. Cal saber destriar el gra de la palla, cal informar-se bé. Sovint els partits (tots) exageren. A Barcelona no estan les coses tan malament com ens volen fer creure alguns (els convergents i els peperos). Barcelona pot millorar, ha de millorar, però Barcelona no deixa de ser una de les millors ciutats d’Europa per viure-hi i amb el govern progressista encapçalat per en Jordi Hereu ho continuarà sent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada