dimecres, 15 de juny del 2011

Un rosegador invasor


Xafardejant pel Twitter, i gràcies a una piulada d’en Roger Casero, descobreixo un bloc “el forat gatiner” d’en Albert Campsolinas. És un bloc d’un naturalista. Un espai interessant, una meravella que us convido a visitar i a gaudir.

En la seva darrera entrada l’Albert ens parla, amb constatació fotogràfica inclosa, de la mort d’un Coipú (Myocastor coypus) a Cantallops, a la riera de Torrelles. Una nova espècie invasora a l’Albera? Una molt mala notícia. Caldria preguntar-se com ha arribat l’animal fins allà, si forma part d’una colònia establerta o senzillament s’ha escapat d’algun col•leccionista.Malauradament les cites documentades de grups de Coipús en llibertat a tota la península no són noves i també la seva presència a Catalunya no ens fan ser gaire optimistes.

A vegades és bo recordar el mal que poden fer i fan les espècies foranies introduïdes d’una manera forçada o accidental en un hàbitat que no és seu original. El gran impacte ambiental i econòmic de l’expansió del musclo zebra (Dreissena polymorpha) o el cargol poma (Pomocea Insularum) al delta de l’Ebre en són un exemple.

A la ciutat de Barcelona, sense anar més lluny, també en tenim d’espècies invasores: les cotorres argentines (Myiopsitta monachus), les tortugues de Florida (Trachemys scripta elegans), conills assilvestrats que s’aparellen amb els de bosc, rates blanques de laboratori (establertes a Montjuic), per no parlar del molest mosquit tigre (Aedes albopictus) són algunes de les espècies alienes amb qui ens “toca ballar”. Totes elles modifiquen la fràgil vida natural a la ciutat. Malmeten un medi ja de per sí molt castigat.

1 comentari:

  1. En toda Cataluña tenemos especies invasoras de los derechos del ciudadano y también se arrastran, pero estas llevan corbata.
    Silviacas (entro como anónimo porque no me deja entrar de otra manera)

    ResponElimina