diumenge, 15 de novembre del 2009

La civilització de les deixalles


La història ens demostra que la “civilització” s’ha anat construint a base d’encerts i d’errors. Els humans aprenem dels nostres avantpassats i teòricament evolucionem a millor. L’herència cultural i de coneixements ens fa la vida més fàcil, però també ens fa cada cop més sofisticats, més exigents i menys soferts.

Recordo quan era jove que no hi havien envasos de plàstic. Totes les ampolles eren de vidre i la majoria eren retornables. Els drapaires recollien, al igual que el paper, les ampolles que no eren retornables. Es produïen poques deixalles. Amb el pas del temps van aparèixer els envasos de plàstics sense retorn, més lleugers per tant més pràctics, però això té un preu: més deixalles, més contaminació.

La situació ambiental està arribant a situacions insostenibles, amb el pas del temps comencem a adonar-nos que no tot el que crèiem bo ho és, les escombraries ens envolten. Les administracions intenten, molt tímidament, arreglar la situació, endeguen campanyes de conscienciació, posen contenidors per reciclar a cada cantonada -per cert molt bona la nova contrata de neteja de l’ajuntament de Barcelona-.

Encara es produeixen massa embolcalls inútils, tots en tenim part de culpa, els productors i els consumidors. Cal tornar a una austeritat responsable. Hem d’impedir que imatges com la de la foto que il•lustra l’article es tornin a repetir. Cal ens plantegem molt seriosament, d’una vegada per totes, deixar de ser la “civilització de les deixalles”.

3 comentaris:

  1. Totalment d'acord amb tu en el fons del teu post, pero poso un molt mala nota al Ajuntament de Barcelona, per no fer les coses ben fetes.

    Resulta que els veins de Les Corts (dels que tu coneixes alguna cosa), o al menys de part de Les Corts fa anys que separem la orgànica (millor o pitjor peró alguns ho feiem) i desde que ha entrat la nova contrata NO SE A ON TIRAR LES ESCCOMBRERIES ORGÀNIQUES, ens han tret el contenidor doble i no han possat el marró.

    Per cert, estic amb tu en el tema dels embolcalls, i ens hem d'esforçar per consumir evitant embolcalls inútils, i no demanant bosses de plàstic quan portem butxaques o altres bosees.

    ResponElimina
  2. Arturo: tens tota la raó, hi ha algunes zones de Barcelona on encara no han posat els contenidors de brossa orgànica. El canvi d'empreses de recollida, nou personal de neteja fa que falti fer els ajustos necessaris. És complicat la sustitució dels contenidors vells pels nous. No es pot fer en u dia ni en una setmana. Crec que en general la nova contrata funcionarà molt millor en el moment que tot estigui al seu lloc, notarem el canvi. Cal donar temps al temps, però fas bé de queixar-te les coses sempre han de millorar.

    ResponElimina
  3. Enric, tens rao, ja sé que no és pot fer tot alhora, però entec, que si ja hi ja part de la població concienciada i que sap el que ha de fer, no li obliguis a fer-ho malament. Planifica les coses per tal de que puguin continuar fent-ho bé. A més, si es va començar a canviar els contenidors per aquesta zona, no entenc per que el canvi no es pot fer complert

    ResponElimina